Homosexualitet i Uganda

Få länder har så hårda lagar mot HBTQ-personer som Uganda. Här diskrimineras inte bara människor med annan sexuell läggning än heterosexualitet. Här riskerar man att hamna i fängelse i 14 år om man utför en homosexuell handling (exempelvis kysser någon av samma kön eller håller handen offentligt). Talman Rebecca Kadaga har dessutom uttalat sig om att man kan vänta sig ännu striktare lagar inom kort, bland annat kan dödsstraff bli aktuellt. Ugandas president sedan 1986, Yoweri Museveni, har själv uttalat sig om HBTQ-personer.

Bland annat har han sagt i en intervju att homosexualitet är ett aktivt val samt att homosexuella är äckliga. Presidenten och andra högt uppsatta ministrar tycker inte att lagarna är stränga nog mot homosexuella, trots att det redan är förbjudet att vara homosexuell. Man vill därför försöka få in dödsstraff. Flera aktivister som arbetar aktivt för HBTQ-frågor i Uganda har blivit mördade.

 

SMUG – den största HBT-rörelsen i Uganda

SMUG, Sexual Minorities Uganda är landets största HBT-rörelse i Uganda. Organisationen arbetar för att främja och hjälpa andra organisationer i landet. Det finns idag 18 stycken HBTQ-grupper i landet som arbetar aktivt för att förändra verkligheten för de som har en annan sexuell läggning än heterosexualitet. Man arbetar för att kunna hjälpa organisationer finansiellt, samt med rådgivning, mediciner och att sprida information. SMUG grundades 2004 och arbetar än idag aktivt för att förändra de strikta lagar som Uganda har mot HBTQ-människor.

 

Uttalanden av ministern för etik och integritet

Situationen i Uganda har aldrig varit bra för HBTQ-personer och inte undra på när till och med högt uppsatta ministrar uttalar sig homofobiskt. Simon Lokodo, som är landets minister för etik och integritet har bland annat sagt att ”homosexualitet är inte naturligt för ugandier”. Han har även uttalat att det skett en massiv rekrytering av homosexuella i landets skolor. Han har uttalat sig om att man främjat falskhet och att man skulle vara född som homosexuell, något som han menar på är totalt ljug.

Simon Lokodo är en av de många ministrar som vill införa dödsstraff av homosexuella handlingar, ett lagförslag som backas av självaste presidenten. Simon Lokodo menar även på att dagens lagar är för klena eftersom man endast kriminaliserar handlingen. Han vill införa lagar som även straffar de som sysslar med ”marknadsföring och rekrytering”. Det var dödsstraff för homosexuella innan 2014, efter det togs dödstraffet bort. Sverige och USA var två länder som tidigare markerade mot lagen. Detta genom att bland annat dra ner på bistånden till landet.

 

Afrika – en kontinent med dödsstraff mot homosexualitet

Uganda hör onekligen till ett av de värsta länderna sett till hur man behandlar HBTQ-personer. Det finns dock många fler länder, särskilt i Afrika, som har stränga lagar mot homosexualitet. Många länder, så många som 38 stycken bara i Afrika, har redan förbud mot homosexualitet. Men det finns även länder som infört dödsstraff. Jemen, Nigeria, Saudiarabien, Somalia och Sudan är några exempel på länder som infört dödsstraff som påföljd av homosexualitet.

Ugandas diskriminering mot HBTQ-personer är djupt oroande, särskilt med tanke på att till och med presidenten vill införa dödsstraff. Det är viktigt att andra länder sätter press och krav på länder som strider mot mänskliga rättigheter.

Läs mer om hur det är i Ryssland gällande HBTQ.