HBTQ i Tjetjenien

Tjetjenien har länge varit i fokus gällande hur man behandlar HBTQ-personer. Det finns inga lagar mot homosexualitet i Ryssland, men trots det påvisar Tjetjenien gång på gång hur man diskriminerar, trakasserar och rentav torterar människor med annan sexuell läggning än heterosexualitet. Tjetjenien är en delrepublik i norra Kaukasien i Ryssland (sydvästra delen av landet). Området styrs av en annan president än Vladimir Putin men är alltså en delrepublik och inte något eget land (även om de många gånger krigat för att bli självständiga). Anledningen varför man flera gånger hört talas om just Tjetjenien beror på flertalet rapporter om förföljelser, tortyr och mord på HBTQ-personer.

Ryssland är inget HBTQ-vänligt land och Tjetjenien kan vara det värsta området i hela Ryssland för just homosexuella människor. Trots det finns det aktivister och HBTQ-grupper som försöker få förändring. De möts istället av förtryck, förföljelse och tortyr. Många människor har dessutom försvunnit spårlöst efter att de tagits in på förhör. Utrikesministern i Ryssland, Sergej Lavrov, förnekar att dessa människor ens existerat överhuvudtaget då hans svar på frågan om var dessa människor tagit vägen var ”Man kan inte förfölja eller tortera människor som inte finns”.

 

Sveriges agerande

Debatten kring HBTQ i Tjetjenien har varit uppe på agendan ofta. Senast förra februari, 2019, menade Fredrik Malm och Joar Forssell (L) att man inte längre kan vara passiv kring vad som händer i Ryssland och Tjetjenien. Länderna finns i vårt närområde och här följs uppenbarligen inte några regler för mänskliga rättigheter. Många som öppet visar sin sexuella läggning riskerar att råka ut för såväl förföljelse som dödligt våld. Under 2016 började hundratals män med homosexuell läggning att tas in på förhör. Dock försvann dessa personer senare och man misstänker att de torterats och mördats. Sverige har länge hjälpt Ryssland med bistånd, något som Liberalerna ifrågasätter. Varför ska Sverige hjälpa till med bistånd till ett land som utövar häxjakt på HBTQ-personer i Tjetjenien och Ryssland? Det är just Liberalerna som under åren drivit frågan framåt och nu inväntar man helt enkelt beslut från Riskdagen.

 

Vittnesmål från HBTQ-personer i Tjetjenien

RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, har flera gånger varit i kontakt med HBTQ-grupper i Tjetjenien och Ryssland. De har hört vittnesmål från många personer som blivit förföljda och tillfångatagna samt torterade. Situationen befaras vara betydligt värre än vad man först kunnat ana. Ryssland och särskilt Tjetjenien verkar försöka ”rensa ur” landet från homosexuella personer. Man har bland annat tillfångatagit flera hundratals HBTQ-personer. Många av dessa tillfångatagna människor hamnar i fängelseliknande läger där andra människor också blivit tillfångatagna, många drogmissbrukare till exempel. Därefter har man uppmanat de andra fångarna att trakassera och mobba HBTQ-personer. Som belöning har man gett dessa personer mat först och liknande.

En av de första personerna inom HBTQ i Tjetjenien som vågade berätta öppet om vad han varit med om var Maksim Lapunov. Han, precis som många andra homosexuella män, blev tillfångatagen och hölls i fångenskap i två veckors tid. Under den här tiden fick han genomlida tortyr, misshandel och hot. Bland annat tvingades Maksim och sin partner att slåss mot varandra, han blev flera gånger dödshotad om han skulle berätta vad han varit med om.

Andra vittnesmål från HBTQ-personer i Tjetjenien handlar om tortyr och våldtäkter. Under 2018 inleddes en rad gripande av HBTQ-personer i Tjetjenien, den andra vågens gripande. Under 2017 var det endast homosexuella män som greps, men under 2018 var offren alltså både män och kvinnor. Dessutom verkar tortyren ha blivit ännu värre under 2018 då man började använda våldtäkt som tortyrredskap, våldtäkt med elchocksstavar. Några få vittnesmål som SVT pratat med var så illa däran efter tortyren att de behövde uppsöka akut sjukvård.

 

Så kan man hjälpa till

Att sitta och titta på när man vet vad som händer med HBTQ-personer i Tjetjenien är svårt. Regnbågsfonden, en stiftelse i Sverige som arbetar aktivt med HBTQ-relaterade frågor, har bland annat en fond du kan swisha pengar till för att hjälpa till med arbetet för HBTQ-personer i Tjetjenien. Deras huvuduppdrag är att hjälpa HBTQ-organisationer över hela världen genom finansiella medel.

En annan stor aktör som arbetar med HBTQ-frågor är tidningen QX som startade 1995. De belyser och berättar om frågor rörande HBTQ i sina nyheter. Förutom att de skriver om vad som händer i världen gällande homosexuella, exempelvis om situationen i Tjetjenien, är de även en populär plats för att hitta information gällande fester, festivaler, träffpunkter och liknande för just HBTQ-personer. Hit kan du också donera bidrag för att tidningen ska kunna fortsätta sprida ordet om vad som händer HBTQ-personer världen över.