Vad betyder pansexuell egentligen?

HBTQ och pansexualitet, det är både bokstäver och ord att hålla koll på. Vad innebär det egentligen att vara pansexuell? Det är inte särskilt krångligt alls, när man är pansexuell (många gånger förkortat som endast pan) attraheras man av människor, det spelar ingen roll vilket kön eller icke-kön personerna anser att de tillhör.

Många tänker då att pansexualitet är ungefär som att vara bisexuell, man gillar då både killar och tjejer. Men det är faktiskt en stor skillnad. När man är pansexuell attraheras man nämligen inte till en person på grund av dess kön. Du kan bli sexuellt eller emotionellt attraherad av vem som helst, en människa helt enkelt. Du kanske inte vet vilket kön personen har men attraheras ändå av hen.

Själva ordet pansexuell har funnits med i svenskans ordförråd sedan 2001, alltså ganska så lång tid. Trots det har ordet i sig inte används särskilt flitigt, inte förrän slutet av 2016. Därefter har ordet också uppmärksammats fler gånger på grund av att kändisar gått ut med att vara pansexuella, bland annat Miley Cyris, Clara Henry  och Paulina ”Paow” Andersson.

Att svenska ordboken tagit in pansexuell som ett ord så tidigt som 2001 är bra, ju fler begrepp och ord som beskriver andra typer av sexuella läggningar är viktigt. HBTQ är en förkortning som står för ”Homosexuella, Bisexuella, Transpersoner och Queer”. I den förkortningen finns dock inte en bokstav för pansexuell men det räknas som ett HBTQ-begrepp.